Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η Υπατία η Αλεξανδρινή τιμήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2010!

Ημέρα της ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών Γραμμάτων

..

30 Ιανουαρίου 2010

..

Εκδήλωση προς τιμή της Υπατίας της Αλεξανδρινής

..

στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

..

Διοργάνωση:

Πολιτιστικός Σύλλογος “Προμηθεύς Πυρφόρος”

Γραμματεία Πολιτισμού Ε.Κ.Θ.



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Προμηθεύς Πυρφόρος" σε συνεργασία με τη Γραμματεία Πολιτισμού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε για 2η συνεχόμενη χρονιά εκδήλωση μνήμης προς τιμή της μεγάλης επιστήμονος μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Υπατίας της Αλεξανδρινής. Μία εκδήλωση που σε συνδυασμό και με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις των Αθηνών, οδεύει στο να γίνει θεσμός σε όλη τη χώρα.


Εισαγωγή στο θέμα έκανε ο επιμελητής της εκδήλωσης Γιώργος Φωτεινός, ενώ ακούστηκε το επίγραμμα προς μνήμη της Υπατίας που έγραψε ο συγγραφέας – φιλόλογος Στέφανος Κολέττας – Μέλανθος:

«Μνήμην ποιούμεθα Υπατίας φιλοσόφου της Αλεξανδρινής, οστράκοις αναιρεθείσης, διαμελησθείσης και κατακρεουργηθείσης υπό των υπό του Κυρίλλου κατ’ αυτής φανατισθέντος όχλου, είτα δε ανά τας ρύμας και τας οδούς μεληδόν διασπαρείσης και πυρί εν τέλει αφανισθείσης, δια το μη απαρνησαμένην αυτήν ιερά τε και όσια πατρώα, φιλοκαλίαν τε και φιλοσοφίαν, κλέα τε Χαρίτων και Ελικωνίδων χορόν, θήκας τε και τας λοιπάς αρετάς και αξίας απάσας του των Ελλήνων γένους. Μηνί Μαρτίω ανοσιώτατος αυτής γέγονε φόνος, νηστειών διά τους φονείς και την εν Χριστώ Εκκλησίαν ουσών».
ΜΕΛΑΝΘΟΣ

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος», Γεώργιος Αγρόδιος.

..

Στη συνέχεια οι ομιλίες που ακούστηκαν ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, με πλήθος ιστορικών στοιχείων και, ακόμη, συγκινητικές. Πήραν το λόγο οι εξής τρείς ομιλητές:


Η κα Βασιλική Κωνσταντινίδου (Γιατρός, Μέλος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος») με θέμα: «Η ανάδειξη της Υπατίας μέσα από τους θρύλους της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας».


Ο κ. Μιχάλης Καλόπουλος (Συγγραφέας-Ερευνητής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Σκεπτικιστών Ελλάδος) με θέμα: «Η Υπατία ως Προστάτιδα Παιδείας Και Γραμμάτων και οι Τρείς Ιεράρχες».


Ο κ. Αθανάσιος Μερτζανίδης (Μέλος της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος Της Θεσσαλονίκης») με θέμα: «Υπατία Η Αλεξανδρινή. Η Ζωή Και Το Τραγικό Τέλος Μιάς Ευγενικής Φύσης».


Συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση και κατέπληξε με τη μουσική και το τραγούδι του, ο ταλαντούχος νεαρός συνθέτης Δημήτριος Μιχάκης - Αλέξανδρος.
Στο αρμόνιο ο Σταύρος Ξανθος.


Την απαγγελία των ποιημάτων και την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η εξαίρετη ηθοποιός Έλσα Μπουτράκη.


Η Υπατία η Αλεξανδρινή ήταν μια γυναίκα που μαρτύρησε για τα Ελληνικά Γράμματα, την Ελληνική Παιδεία, τη Γνώση, την Ελεύθερη Σκέψη ενάντια στο δογματισμό, το φανατισμό, το σκοταδισμό της εποχής εκείνης. Μιας εποχής που τα αποτελέσματά της τα υφιστάμεθα μέχρι σήμερα.

..

Ας συνεχίζουμε να την τιμούμε κάνοντας γνωστή την ύπαρξή της σε όσους δεν την γνώρισαν ακόμη και εμπνεόμενοι από τα ιδανικά της και τον τρόπο ζωής της. Ας νικήσουμε το σκοταδισμό με το Ελληνικό Φώς της Γνώσεως!


Αναμνηστική φωτο ορισμένων εκ των συντελεστών της εκδήλωσης: Απο αριστερά το μέλος του τομέα πολιτισμού του Ε.Κ.Θ., σκηνοθέτης Σπύρος Δοδόπουλος, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, ηθοποιός Έλσα Μπουτράκη, ο Γιώργος Φωτεινός και ο σκηνοθέτης Βλαδίμηρος Θεοδωρίδης.

Φωτογραφίες: Βλαδίμηρος Θεοδωρίδης