Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Εκδήλωση στο Ε.Κ.Θ. για τον Άγγελο Σικελιανό



orfeas_cros

Ὦ μυστικὰ κατορθωμένο σῶμα,

σῶμα τῆς Θυσίας,

ντίδωρο ἄμετρων ψυχῶν,

Ἐσταυρωμένε Βάκχε·

ὦ τσακισμένη ἀπὸ τὸ βάρος τῶν τσαμπιῶν

ἀθάνατη κληρονομιά

Ἀπὸ τὸν Πρόλογο τῆς Συλλογῆς «Ἀντίδωρο», 1943.

Εκδήλωση προς τιμήν του Άγγελου Σικελιανού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαϊου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

6aggelos

Ο Άγγελος Σικελιανός είναι ο φλογερός Έλλην που αναβίωσε το αρχαίο δράμα στους φυσικούς χώρους που αυτό γεννήθηκε, δηλ. στο αρχαίο θέατρο (πρώτη παράσταση στους Δελφούς με τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου).
Δημιούργησε τις Δελφικές Εορτές παρά τις λοιδορίες των συγχρόνων του, καθιέρωσε αθλητικά αγωνίσματα σύμφωνα με το αρχαιοελληνικό τυπικό, αναπαράστησε Μακεδόνες πολεμιστές, ιππείς και αγήματα οπλιτών στα πρότυπα των αρχαίων απεικονίσεων με εκπληκτικές χορογραφίες.
.............................................
Πάνω απ’ όλα ήταν ένας μεγάλος ποιητής. Ένας φλογερός οραματιστής που στο πνεύμα και τις αξίες της αρχαίας Ελλάδας και στον Όλυμπο ως σύμβολό τους, προσέβλεπε για την αναγέννηση του τόπου αυτού αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Η δικτατορία του ’36 και στη συνέχεια ο πόλεμος, έδωσαν τέλος σ' ό,τι έκτιζε και στις προσδοκίες του. Συνέχισε όμως ν' αγωνίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του μέσα σε φοβερά αντίξοες συνθήκες.

..................................................................................................................................................................
AggelosSikelianos1

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος "Προμηθεύς Πυρφόρος" σε συνεργασία με τον Τομέα Πολιτισμού του Ε.Κ.Θ.

Έρευνα, επιμέλεια, παρουσίαση: Γεώργιος Αγρόδιος, Γεωργία Αλτιντασιώτου.

Απαγγελίες: Γιώργος Φωτεινός, Σωτηρία Κυπριανίδου, Μαργαρίτα Ιακώβου, Αγάπη - Εσπερίδα Κοσμίδου, Γεωργία Αλτιντασιώτου.

Τετάρτη 26 Μαϊου 2010

Έναρξη ώρα 20:30

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Εκδηλώσεων 1ου ορόφου

Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου γωνία


...................................................................................................................................

..............................................................................................................................

Φωτογραφίες απο τις Δελφικές Γιορτές
του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, 1927 - 1930