Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

12o ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΙΝ/ΦΟΥ Ε.Κ.Θ.


ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ


Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 ξεκινούν οι προβολές των ταινιών του 12ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου. Από τις 6.00 μμ μέχρι τις 11.00 μμ θα προβάλλονται ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στα διάφορα τμήματα του Πανοράματος.

.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα χωρίζεται σε δύο μέρη, σε αυτό που προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους και σε αυτό που θα δούμε ταινίες μεγάλου μήκους. Συνολικά 20 ταινίες θα διαγωνισθούν για οκτώ βραβεία, τέσσερα σε κάθε μέρος, Α΄ και Β΄ καλύτερης ταινίας, Α΄ γυναικείου και Α΄ αντρικού ρόλου, αντίστοιχα. Σε αυτό το τμήμα συμμετέχουν ταινίες από την Βοσνία-Εζεργοβίνη, το Ιράν, την Ελβετία, τη Σκωτία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

.

Υπάρχουν ακόμη τα αφιερώματα στο Γιάννη Δαλιανίδη, με την προβολή της ταινίας του Νώντα Σαρλή, «Γλυκιά ζωή», η οποία αναφέρεται στο μετρ του μιούζικαλ, στην Αναστασία Χριστοφορίδου, με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Και τα σκυλιά γλύφουν την καρδιά μου» και της ταινίας τεκμηρίωσης «Γιατί δακρύζει το λιβάδι κ. Αγγελόπουλε;», και αυτό του Κώστα Εφραιμίδη, με την προβολή μιας ταινίας του από τη σειρά ντοκιμαντέρ από το «Τρίτο μάτι» της ΕΤ3.

.

Στο Focus θα προβληθούν μια σειρά από ταινίες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορες ενότητες. Στην ενότητα «Ματιά στη φύση» θα προβληθούν τέσσερις ταινίες τεκμηρίωσης, μικρού και μεγάλου μήκους, από την Ελλάδα, τη Βοσνία-Εζεργοβίνη, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία, που διαπραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Στην «Πολιτική άποψη» θα προβληθούν δύο ταινίες τεκμηρίωσης που αναφέρονται στον ελληνικό πολιτικό χώρο, η μία για τις γυναίκες στην αντιδικτατορική πάλη και η άλλη για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008. Εκτός αυτών θα προβληθούν και ταινίες εκτός συναγωνισμού, του Βλαδίμηρου Θεοδωρίδη, του Σπύρου Δόδολου και του Γιάννη Φραγκούλη.

.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Νίκου Αλευρά που αναφέρεται στην ταινία του «Πέφτουν οι σφαίρες σα χαλάζι και ο καημένος καλλιτέχνης αναστενάζει», η οποία είχε προβληθεί μόνο μια φορά στην ελληνική τηλεόραση, αλλά κόπηκε στη μέση, λόγω της λογοκρισίας. Το Σάββατο, στις 18 Δεκεμβρίου, θα τιμήσουμε την Ημέρα του Μετανάστη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα ΜΜΕ, θα προβάλλουμε τις ταινίες «Ξένος (όνειρο ή πραγματικότητα)», του Κίμωνα Τσακίρη, και «It’s a sad story», της Χρύσας Τζελέπη, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Θα έχουμε ακόμα ένα θεατρικό έργο από το Πλοίο των Τρελών και μουσική συναυλία, μετά την απονομή των βραβείων και την τελετή λήξης, την Κυριακή το βράδυ.

.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Ο πολιτισμός για εμάς είναι ένα αγαθό που πρέπει να προσφέρεται απλόχερα από τους δημιουργούς στο κοινό τους, έτσι ώστε αυτό να είναι ένας αναμεταδότης για να διαχέεται το ερέθισμα από τις ταινίες σε όλη την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι ο κινηματογράφος είναι μια μορφή τέχνης που συνδέεται άρρηκτα με τις άλλες τέχνες και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να το βλέπουμε στον ενιαίο χώρο της παράστασης. Για αυτό το λόγο έχουμε βάλει το θέατρο, τη λογοτεχνική γραφή και τη μουσική δίπλα στις κινηματογραφικές εικόνες.

.

Προβολές με ελεύθερη είσοδο: Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Αβραάμ Μπεναρόγια, από τις 6.00 μμ έως τις 11.00 μμ, από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010. Για περισσότερες πληροφορίες: panoramaekth.wordpress.com, στα τηλέφωνα 2310252921, 6974123481 και στο email: panoramaekth@yahoo.gr.