Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

13ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου – ΕΚΘ

15, 16, 17, 18 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 32 ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΩΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι προβολές ξεκινούν στις 6.00 μμ κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, που θα ξεκινούν στις 4.00 μμ.

Η 13η διοργάνωση του Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου ξεκινά την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και κλείνει τις εργασίες του την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου γωνία, στην αίθουσα Αβραάμ Μπεναρόγια, όπως κάθε χρονιά.

Κάντε κλικ εδω: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 13ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

Κάντε κλικ εδώ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ 13ου ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

Το Πανόραμα είναι σε ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι οι ταινίες που δήλωσαν συμμετοχή ήταν πολύ περισσότερες από όσες είχαν προβλέψει οι διοργανωτές του. Οι τέσσερις μέρες της διοργάνωσης είναι λίγες, για αυτό το λόγο αποφασίστηκαν οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις με την ευθύνη της Κινηματογραφικής Λέσχης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Το Πανόραμα και η Κινηματογραφική Λέσχη κάνουν ένα άνοιγμα ειδικά στους Θεσσαλονικείς δημιουργούς και προσφέρουν βήμα παρουσίασης τόσο των ίδιων όσο και των έργων τους, έτσι ώστε να τους συστήσουν στο κινηματογραφόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, δέχονται τις ταινίες των Ελλήνων σκηνοθετών, οι οποίες θα συνεχίζονται να παρουσιάζονται μαζί με τις δουλειές των ξένων συναδέλφων τους. Με αυτή την έννοια το Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου και η Κινηματογραφική Λέσχη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ενοποιούνται και, παράλληλα, ανοίγουν το χώρο τους και σε άλλες τέχνες, στο θέατρο - αφού κάθε Τετάρτη μαζί με την προβολή της ταινίας παρουσιάζεται και ένα θεατρικό μονόπρακτο - στη φωτογραφία, στη λογοτεχνία κ.ά.

Το 13ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου χωρίζεται στους εξής τομείς: στο Διαγωνιστικό Τμήμα, στο Αφιέρωμα στην Beatrice Bakhti, στο Αφιέρωμα Λαϊκοί Αγώνες, στην τιμητική εκδήλωση στο Νίκο Αλευρά με την προβολή της ταινίας του «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι και ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει…» και την παρουσίαση του βιβλίου του, στις ταινίες μικρού μήκους του Δήμου Αβδελιώδη «Αθέμιτος συναγωνισμός» και του Απόστολου Κρυωνά «Άνεμοι» που θα πλαισιώνουν την αρχή και το τέλος του αφιερώματος στην Beatrice Bakhti, στην έναρξη και τη λήξη, αντίστοιχα, του Πανοράματος, το Master Class του Απόστολου Κρυωνά το οποίο θα γίνει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 4.00 μμ, στην ίδια αίθουσα και το αφιέρωμα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με ταινίες του Γιώργου Φωτεινού.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα θα προβληθούν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν οι Απόστολος Κρυωνάς, σκηνοθέτης, Στέλιος Μάγος, εκδότης και διαφημιστής , και Γιώργος Σαράτσης, λογοτέχνης. Οι ταινίες που θα διαγωνισθούν είναι διαφορετικών ειδών, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, από αρκετές χώρες.

Εκτός από τις ταινίες θα υπάρχει ένα θεατρικό μονόπρακτο, παρουσίαση βιβλίου και μουσική εκδήλωση με τον Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, την τελευταία μέρα, στην τελετή λήξης, για να ανοίξουμε την οθόνη του κινηματογράφου στις άλλες τέχνες και να δώσουμε την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να διασκεδάσει και να προβληματιστεί.

Οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου είναι οι Γιώργος Τσαρδούνης, Γραμματέας Πολιτισμού του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου, και Βλαδίμηρος Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης.