Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του 13oυ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
του 13ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

Η Κριτική Επιτροπή του 13ου Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου είναι τριμελής. Μέλη της είναι ο Απόστολος Κρυωνάς, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο Γιώργος Σαράτσης, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, και ο Στέλιος Μάγος, διαφημιστής και αρθρογράφος. Κρίνουν τις ταινίες που προβάλλονται στο Διαγωνιστικό τμήμα του Πανοράματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΡΥΩΝΑΣ

Ο Απόστολος Κρυωνάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με αρκετούς Έλληνες σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο οποίος αποτελεί και τον μέντορά του. Από το 1966 ασχολείται με τη σκηνοθεσία, κάνοντας κυρίως ντοκιμαντέρ. Η σειρά των 13 ημίωρων επεισοδίων για την ΕΡΤ 3, «Μακεδονικά παραμύθια», αποτελεί μία από τις ελάχιστες δραματοποιημένες παραγωγές του. Έχει δουλέψει για την κρατική τηλεόραση και παράλληλα έχει πραγματοποιήσει δικές του παραγωγές, ενώ έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης και σε παραγωγές της σουηδικής τηλεόρασης. Τα ντοκιμαντέρ του, πέρα από την τηλεόραση, έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ και αφιερώματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου έχουν διακριθεί και βραβευτεί. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε ταινιοθήκες που εξειδικεύονται στον εθνογραφικό κινηματογράφο. Έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ.

Φιλμογραφία

1967
"ΑΝΕΜΟΙ
" (35 mm, 13’)
Α’ Βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Κρατικό Βραβείο, Βραβείο Φεστιβάλ Φλωρεντίας.
Προβλήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Pombidou, στη Γαλλία καθώς και σε ξένα τηλεοπτικά κανάλια

1973
"ΗΤΑΝ ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ"
(35mm, 23’)
Κρατικό Βραβείο, Βραβείο Κέντρου Κινηματογράφου, Βραβείο Κριτικών

1977
"ΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ"
(16mm, 27’)
Βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Βραβείο Φεστιβάλ Μπιλμπάο (Ισπανία)
Προβλήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Pombidou, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφος και Πραγματικότητα και αλλού.

1978
"Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ"
(16mm)
Παραγωγή για τη σουηδική τηλεόραση TV2 (συν-σκηνοθεσία)

1978-1980
"Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ"
(16mm)
"Η Θεσσαλονίκη χθες-σήμερα-αύριο", "Ο λαϊκός Ζωγράφος Ζ. Μωραΐτης", "Τα πατσατζίδικα της Θεσσαλονίκης", "Τα τρένα που έφυγαν", "Τα χρονικά των σεισμών", "Η ελληνική τηλεόραση αρχίζει", "Σουφλί - Μετάξι", "Εβρος", "Στις λίμνες", "Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (Α’ και Β’)", "Η θυσία στο Μεσόβουνο", "Το χρώμιο", "Χωριά για πούλημα", "Αλυκές-Θάσος".

1983
"ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
" (16mm, 30’)
Παραγωγή για την ΕΡΤ 1

1984
"ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ"
(Α’ και Β’) (16mm, 60’)
Παραγωγή για την ΕΡΤ 1

1985
"ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"
(16mm, 30’)
"Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ"
(16mm, 30’)
Παραγωγές για το Δήμο Θεσσαλονίκης

1986
"ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ"
(16mm)
Σειρά 4 ημίωρων επεισοδίων για την ΕΡΤ 1.
"Αλβανία", "Γιουγκοσλαβία", "Βουλγαρία", "Τουρκία".

1986
"ΔΥΟ ΟΡΓΑΝΑ, ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ
" (16mm, 60’)
Παραγωγή για την ΕΡΤ 3

1987
"ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΣ"
(16mm)
Σειρά 6 ημίωρων επεισοδίων για τη ΝΕΤ.
"Η ιστορία", "Ο Μεγαλέξανδρος στη Βυζαντινή τέχνη", "Ο κώδικας της Βενετίας", "Η Φυλλάδα του Μ. Αλέξανδρου στις Ευρωπαϊκές μινιατούρες του ΙΕ’ αιώνα", "Ο μύθος του Μ. Αλέξανδρου στα βιβλία Περσών ποιητών", "Ο Μ. Αλέξανδρος στη λαϊκή παράδοση".

1989
"Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ"
(16mm, 30’)

1989-1990
"ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ"
(16 mm)
Δραματοποιημένη σειρά 13 ημίωρων επεισοδίων για την ΕΡΤ 3
"Τα γραμμένα δεν είναι άγραφα", "Ο τσοπάνης και οι τρεις αρρώστειες", "Η κακιά πεθερά", "Η φτωχή και ο άρχοντας", "Ο μύλος", "Αδερφός και αδερφή", "Η πολυλογού", Η Μυρσίνα" (Α και Β), "Τα χρυσά τα χρυσομιλιγκάτα", "Το κουβάρι με τη χρυσή κλωστή", "Το πνεύμα", "Ο νερένιος".

1991
"ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΪΦ"
(16mm)
Σειρά 6 ημίωρων επεισοδίων για τη ΝΕΤ
"Ναϊφ ιστορία", "Ναϊφ και ύπαιθρος", "Ναϊφ και πόλη", "Ναϊφ και θάλασσα", "Γυναίκες Ναϊφ", "Μυθολογία και φαντασία".

1993
"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ: ΠΟΛΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"
(video)
Σειρά 16 σαρανταπεντάλεπτων επεισοδίων για την ΕΡΤ 3
Καστοριά, Εδεσσα, Φλώρινα, Κοζάνη, Βέροια, Γρεβενά, Κιλκίς, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική-Πολύγυρος, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη.

1997
"ΧΑΙΡΕ ΓΕΙΤΟΝΑ"
(Super 16mm, 66’)
Παραγωγή για τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997.
Βραβείο Δημιουργίας στο Φεστιβάλ Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 1997.

1998
"ΒΑΛΚΑΝΙΟΣ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗΣ
" (video)
Σειρά 6 πενηντάλεπτων επεισοδίων για τη ΝΕΤ.
Ένα από τα επεισόδια της σειράς παρουσιάστηκε στο 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα, το 2001.

2005
"ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ"

Σειρά 12 πενηντάλεπτων επεισοδίων.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΤΣΗΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Ελασσόνας. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2006 ενεργοποιείται ερευνητικά με την μελέτη του ανθρώπινου κάλλους και με μια σειρά δημοσιεύσεων αναφορικά με την ελληνική αισθητική και την προσαρμοσμένη φυσική δραστηριότητα στην αναπτυξιακή ηλικία και σε ενήλικους πληθυσμούς. Παράλληλα, ασχολείται σοβαρά με την ορθοσωμική γυμναστική και την θεραπευτική άσκηση, κατέχοντας δίπλωμα yoga trainer. Σήμερα, αρθρογραφεί στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο, σε διάφορους δικτυακούς τόπους καθώς και στο προσωπικό του ιστολόγιο: apotypoma.blogspot.com. Δραστηριοποιείται σημαντικά με την αφήγηση και την δημιουργική γραφή, έχοντας στο ενεργητικό του σειρά συμμετοχών σε εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ως αφηγητής ή παρουσιαστής σε παραστάσεις, θεατρικά αναλόγια και παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις πολιτισμού και ραδιοφωνικές παραγωγές. Είναι μέλος της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (ΕΓΒΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ), της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και πάρεδρο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Χορού.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΓΟΣ

Είναι 42 ετών, ιδιοκτήτης και διευθυντής της διαφημιστικής εταιρίας Magos and Debble-propaganda. Είναι εκδότης του free press περιοδικού XL-ENT. Επίσης αρθρογραφεί στον τύπο της Θεσσαλονίκης και είναι ραδιοφωνικός παραγωγός.