Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

MASTER CLASS του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΡΥΩΝΑ

MASTER CLASS

από τον

ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΡΥΩΝΑ

Ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη που βασίζεται τόσο στην εμπειρία όσο και στην επιστημονική ανάλυση, όπως εφαρμόζεται στην αισθητική και στην σημασιολογία, αλλά και στην έρευνα για τις μηχανές που θα πραγματώσουν την ιδέα του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου.

Ένας κινηματογραφιστής με μεγάλη εμπειρία στον κινηματογραφικό χώρο έχει πολλά να πει για τη δουλειά του. Αν, επιπροσθέτως, έχει ασχοληθεί δημιουργικά με τον κινηματογράφο, αν είναι ένας δημιουργός, με την έννοια που το γαλλικό νέο κύμα προσδιόρισε περισσότερο, τότε θα μπορεί να μιλήσει σφαιρικά για την κινηματογραφική τέχνη, όχι μόνο για τις εμπειρίες του, αλλά και για την αισθητική του πρόταση, τον κινηματογραφικό λόγο, τη γλώσσα του κινηματογράφου, τις σχέσεις της Έβδομης Τέχνης με την ιστορία, την παράδοση, τις άλλες τέχνες, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη μουσική κ.ά., σε μια ομοούσια και αδιαίρετη οντότητα που λέγεται παράσταση.

Στο 13ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου έχει την τιμή να συμμετέχει στην Κριτική του Επιτροπή ο Απόστολος Κρυωνάς, ο δημιουργός ταινιών ντοκιμαντέρ, μαθητής του Τάκη Κανελλόπουλου και δημιουργός σειράς ντοκιμαντέρ όπου το ποιητικό στοιχείο ελλοχεύει στην αφήγησή τους. Οι «Άνεμοι» (1966) είναι η ταινία μικρού μήκους που γύρισε σε νεαρή ηλικία. Αυτή η ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης του Πανοράματος. Μπορούμε να δούμε τη νέα αφηγηματική δομή στο ντοκιμαντέρ, όπου το ποιητικό στοιχείο δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να λειτουργεί μετωνυμικά ως προς το πραγματολογικό. Με τη στροφή από τον παλιό στο νέο κινηματογράφο, ο Κρυωνάς κάνει ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που θα μπορούσε να συγκριθεί με το «Μακεδονικό γάμο», του μέντορά του, Τάκη Κανελλόπουλου.

Για αυτή την κινηματογραφική πρόταση, αισθητική και σημασιολογική, που ξεφεύγει από τα στενά όρια του κινηματογράφου θα μας μιλήσει ο Απόστολος Κρυωνάς την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011, στις 4.00 μμ, στην αίθουσα Αβραάμ Μπεναρόγια, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 32. Αυτό το Master Class δεν απευθύνεται μόνο στους σπουδαστές κινηματογραφικών και θεατρικών σχολών, αλλά και στους κινηματογραφόφιλους που θα ήθελαν να ασχοληθούν πιο δημιουργικά με τον κινηματογράφο. Η Οργανωτική Επιτροπή του Πανοράματος καλεί τους σπουδαστές και τους κινηματογραφόφιλους να παρακολουθήσουν αυτό το Master Class του σημαντικότερου και δημιουργικότερου θεσσαλονικιού σκηνοθέτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.