Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

12ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ε.Κ.Θ.

tel: 0030 2310 929521

fax: 0030 2310 264821

Πατήστε εδώ για να δείτε:
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το Πολιτιστικό Τμήμα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις δραστηριότητές του με το ετήσιο Φεστιβάλ που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη. Το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου έχει γίνει ήδη 12 χρονών. Η γιορτή του κρατά ένα τετραήμερο. Πάντα κάθε Δεκέμβριο, στις αρχές του, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους δημιουργούν ένα μαγικό κλίμα. Το 2010 η μεταφορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μας ανάγκασε να το κάνουμε από τις 16 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2010. Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Αβραάμ Μπεναρόγια, Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου, θα προβληθούν οι ταινίες που θα μας μεταδώσουν τη φλόγα των ανεξάρτητων δημιουργών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου χωρίζεται στις εξής ενότητες: Στα Διαγωνιστικά Τμήματα των ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, όπου θα συμμετάσχουν ταινίες από όλα τα είδη του κινηματογράφου ισότιμα. Στο Φόρουμ, όπου προβάλλονται οι ταινίες εκτός συναγωνισμού, οι οποίες, για δεοντολογικούς λόγους δεν μπορούν να συναγωνιστούν. Τα αφιερώματα σε προσωπικότητες του κινηματογραφικού χώρου. Οι ταινίες που επέλεξε, σε δύο προγράμματα, το Σωματείο «Μικρό», το οποίο δραστηριοποιείται στο χώρο της ταινίας μικρού μήκους.

.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα στις ταινίες μικρού μήκους δίνει, όπως και στις ταινίες μεγάλου μήκους, τέσσερα βραβεία: Βραβείο Α΄ καλύτερης ταινίας, βραβείο Β΄ καλύτερης ταινίας, Α΄ γυναικείου ρόλου και Α΄ αντρικού ρόλου. Συνολικά, δηλαδή οχτώ βραβεία και στα δύο διαγωνιστικά τμήματα.

.

Τα αφιερώματα είναι τρία: Το αφιέρωμα στο Γιάννη Δαλιανίδη, στο δημιουργό πολλών μιούζικαλ στην Ελλάδα, ένα είδος που είχε μελετήσει στη Γερμανία και προσπάθησε να το δομήσει στην Ελλάδα, φτιάχνοντας όμως και ταινίες που είχαν να κάνουν με την ελληνική πραγματικότητα των δεκαετιών από το 1960 μέχρι το 1970, οι ταινίες του ήταν βουτηγμένες στο θέατρο. Ακολουθεί το αφιέρωμα στην Αναστασία Χριστοφορίδου, δημιουργού ταινιών μικρού μήκους, οι οποίες παρήχθησαν στη Γερμανία και στην Ελβετία, και ταινιών τεκμηρίωσης, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Το τρίτο αφιέρωμα είναι στον Κώστα Εφραιμίδη, Θεσσαλονικιό σκηνοθέτη της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Τρίτο μάτι».

.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου συνεργάζεται με το Σωματείο «Μικρό» που δραστηριοποιείται στο χώρο της ταινίας μικρού μήκους. Εδώ έχουμε δύο σημαντικές επιλογές που αγκαλιάζουν το χώρο της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα.

.

Η πρώτη επιλογή είναι από κλασικές ταινίες που έχουν σημαδέψει την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Γκαίη Αγγελή, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Λάκης Παπαστάθης, Αλίντα Δημητρίου, Φρίντα Λιάπα και Τώνια Μαρκετάκη, είναι κάποια από τα ονόματα που θα μας δείξουν το δρόμο ανάπτυξης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η δεύτερη επιλογή είναι από ταινίες που διαθέτει η ταινιοθήκη του «Μικρό», νεότερες παραγωγές που έχουν τη δική τους βαρύτητα, αφού οριοθετούν κάποιες κατευθύνσεις που είτε έχει βαδίσει ο ελληνικός κινηματογράφος είτε πρόκειται να βαδίσει στο μέλλον.

.

Αυτές οι επιλογές μας καλούν να σκεφτούμε για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, μια κριτική αποτίμηση της σύγχρονης ιστορίας του, η οποία βουτά γερά στις παλιότερες και πρόσφατες ρίζες του, με άλλα λόγια μια διαχρονική μελέτη που θα βοηθήσει πολύ τον κινηματογραφόφιλο ή τον ιστορικό του κινηματογράφου να δουν τα πατήματα του ελληνικού κινηματογράφου και να προβλέψουν το μέλλον του.

Τέλος, θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια των ειδικών στον κινηματογραφικό χώρο και έκθεση φωτογραφίας. Θέλουμε, με αυτό τον τρόπο να δείξουμε ότι ο κινηματογράφος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια τέχνη απομονωμένη από τις άλλες, αλλά ενταγμένη και ενσωματωμένη πλήρως στον ενιαίο χώρο της αφήγησης.

.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν προσωπικότητες από το χώρο του κινηματογράφου, από διαφορετικές ενότητες της Έβδομης Τέχνης:

Ελένη Ανδρικοπούλου, δημοσιογράφος

Ρίτσα Γεωργιάδου, ηθοποιός

Μάριος Καράμπελας, κινηματογραφόφιλος

Βασίλης Καρκατσέλης, φωτογράφος

Αναστασία Χριστοφορίδου, σκηνοθέτης

.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης και το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου είναι προϊόν μιας συλλογικής εργασίας. Ο απόλυτος σεβασμός στη δουλειά του άλλου συντελεί στη συνοχή αυτής της ομάδας.

.

Η άποψη μας είναι να παρουσιάζουμε έργα ποιότητας, είτε θεατρικά είτε κινηματογραφικά, που έχουν να πουν κάποια πράγματα στο θεατή, να τον προβληματίσουν και να αφήσουν τη φαντασία του να λειτουργήσει.

.

Στο Πολιτιστικό Τομέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης δραστηριοποιούνται οι:

Αυγή Ατματζίδου, σκηνοθέτρια-δημοσιογράφος

Βάσω Βούλγαρη, ηθοποιός

Σπύρος Δοδόπουλος, σκηνοθέτης

Βλαδίμηρος Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης-ηθοποιός

Έλενα Μάθιου, ηθοποιός

Χριστίνα Μπισκοτάκη, ηθοποιός

Παναγιώτης Παγώνης, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Θ.

Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός κινηματογράφου-σκηνοθέτης

.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο, στο email: panoramaekth@yahoo.gr ή στο http://panoramaekth.wordpress.com/