Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

"Άνεμοι" του Απόστολου Κρυωνά

Άνεμοι (1966)

Θα προβληθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη


Σκηνοθεσία: Απόστολος Κρυωνάς

Σενάριο: Απόστολος Κρυωνάς

Κείμενο: Γιώργος Κιτσόπουλος

Αφήγηση: Λιλή Παπαγιάννη

Φωτογραφία: Συράκος Δανάλης

Μοντάζ: Απόστολος Κρυωνάς

Μουσική: Τάκης Σαμαράς

Παραγωγή: Απόστολος Κρυωνάς

35 χιλ. ασπρόμαυρη 16’

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

"Η μεταφορά στον κινηματογράφο ενός εθίμου ξενιτεμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μάνες που καρτερικά περίμεναν χρόνια το γυρισμό τους, ξεπροβόδιζαν στο μουράγιο το παιδί τους με μια ευχή στα χείλη, με μια προσευχή.
Εβγα μάναμ’ να δεις τον ήλιο
Κι αν εβράδιασε
Πες μου να φύγω
Αυτή την περασμένη εποχή, γυρίζοντας πίσω, στο παρελθόν, ανασκαλεύοντας τη λαογραφία μας, ψηλάφισε ευλαβικά ο κινηματογραφικός φακός για να μας δώσει λίγες στιγμές από τα περασμένα σα μνημόσυνο σε μια χαμένη στο χρόνο εποχή.
Στο σπηκάζ η φωνή της μάνας, γίνεται φωνή ερωμένης, φωνή αγαπημένης.
Η ταινία είναι αφιερωμένη στους γονείς μου που γεννήθηκαν στο Βόσπορο και πέθαναν στην Ελλάδα.
Πριν σαρανταπέντε χρόνια έπεσε στα χέρια μου ένα ημερολόγιο του 1882 από το ιστιοφόρο «Ανατολικός Άνεμος». Με προκάλεσε η περιγραφή ενός εθίμου που αναφερόταν στην αναζήτηση πληρωμάτων από τους καπετάνιους στις ακτές του Βοσπόρου, της Προποντίδας και του Βορείου Αιγαίου.
Ήμουν πολύ νέος ακόμη. Χρήματα δεν υπήρχαν. Ξεκίνησα ζητώντας ρετάλια φιλμ από επαγγελματίες κινηματογραφιστές. Ανταποκρίθηκαν. Μάζεψα δέκα κουτιά φιλμ 35 χιλιοστών. Με αυτά γυρίστηκε η ταινία. NEGATIVE PERUTZ, DY PONT, ILFORD, AGFA, KODAK.
To 1965 εργαζόμουν βοηθός στο σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο στην ταινία του «Εκδρομή». Διευθυντής Φωτογραφίας ο Συράκος Δανάλης. Με το τέλος των γυρισμάτων ζήτησα από όλο το συνεργείο να συνεχίσουμε με τα γυρίσματα του δικού μου ντοκιμαντέρ. Ανταποκρίθηκαν όχι μόνο ευχαρίστως αλλά και χωρίς χρήματα. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η ταινία".

Η ταινία παίχτηκε: στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1967, στο Φεστιβάλ Μπιλμπάο Ισπανίας, στο Φεστιβάλ των Λαών Φλωρεντίας, στην Εβδομάδα Βαλκανικού Κινηματογράφου στη Ρουμανία

Βραβεία: Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Α’ Βραβείο ταινίας μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.
Φεστιβάλ Μπιλμπάο: Τιμητική διάκριση